Tennis Cokan | Korona, testi in WTA turneja
16247
post-template-default,single,single-post,postid-16247,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Korona, testi in WTA turneja

Korona, testi in WTA turneja

Saj ne vem, kje naj začnem pisati o zmešnjavi na WTA turneji s testi in karantenami…

Na začetku naj vam razložim pravilo, ki velja za igralce in spremljevalce, če se želijo udeležiti WTA turnirja. Igralci in spremljevalci z različnih držav pripotujejo na turnirje WTA. Od vsake države je seveda odvisno v kakšnem “odnosu” sta omenjeni državi v tistem trenutku glede na epidemiološko sliko. Tako  je potrebno najprej sploh zagotoviti pogoje, da lahko potuješ. Včasih je potreben že veljaven negativen rezultat testa v matični državi, ki je seveda star le nekaj ur (toliko kot predpišejo),  povabilo organizatorja , viza, itd,…

Na poti (sploh na letališčih in letalih), navadno razdelijo 1-2 formularja, ki jih je potrebno izpolniti in seveda soglašati z vsemi ukrepi, če tam slučajno zboliš za korona virusom. Nekajkrat te v vsakem formularju vprašajo, če si bil v stiku s kakšnemu okuženemu (kot da veš, sploh na letališču ko si srečal xy število ljudi), če imaš kakšne simptome (prehlad je od sedaj očitno simptom le za covid 19, kihniti ni priporočljivo v letalu, saj lahko takoj uživaš v pogledu drugih ljudi okoli tebe, pa če prav imamo vsi maske na obrazu), kje si se nahajal v zadnjem času itd. Seveda se vsa ta vprašanja ponovijo pri kontrolorjih potnega lista na letališču, ki želijo izvedeti vse o tebi,pa čeprav jim na formularju, ki jim ga izročiš vse piše. Preverjajo laž?

Ko prispeš končno do uradnega hotela za WTA, te najprej napotijo na test. Opraviš ga, vzameš stvari in čaka te karantena v sobi do prejema emaila z negativnim rezultatom. Sobe ne smeš zapuščati, in hrano naročaš kar v sobo. Čakanje na rezultate je različno dolgo. Spet je odvisno od države, kjer se nahajaš. Med 15 in 48 ur.

Po prejemu rezultata, stečejo normalni turnirski protokoli. Dobiš akdreditacijo in greš na klub. Seveda je povsod strogo obvezno nošenje mask. Izjema je le tekma za igralce, trening v fitnesu in pri uživanju hrane. V avtu se lahko vozita le dve osebi, ki sta zadaj s pregrado (med zadnjimi in sprednjimi sedeži je plastična pregrada) ločena od voznika spredaj. Maske trenerji nosimo tudi med tekmami na sedežih tribun (zunaj), kjer okoli nas ni nikogar… Skratka, kmečka logika tukaj ne deluje.

Test je potrebno nato ponoviti nekje na 48 ur, drugje pa vsakih 5 dni (odvisno od turnirja in države), a med čakanjem na te rezultate lahko normalno treniraš ali igraš tekme ter ti ni potrebno v karanteno. To moraš storiti le ob prvem prihodu na turnir od doma, da se vključiš v “mehurček”.

Smolo so imeli le francoski igralci ter igralke na US OPNU, kjer je bil med turnirjem pozitiven Benoit Paire in so potem vsi, ki so se družili z njim morali v karanteno v hotel za 14 dni. Ni jim bilo dovoljeno iti s sobe, niti v fitnes v hotelu, kljub temu da so imeli večkrat opravljen negativen test. Kristino Mladenovič so celo izločili s turnirja in jo z njeno ekipo zaprli v hotelsko sobo. Ob tem naj povem, da so bili v uradnem hotelu US OPNA na hodnikih varnostniki, ki so nadzirali naše gibanje po hodnikih in verjetno pazili na ljudi, ki so morali biti v karanteni. Neke vrste zapor bi lahko rekel 🙁

V primeru, ko na turnir potujemo s turnirja na turnir pa je pravilo, da opraviš test v predvidenih dneh, ko si v “balončku” WTA TOURA (torej vsake 48 ur ali na 5 dni) in potem ponovno takoj ob prihodu na nov turnir, ni ti pa potrebno iti v karanteno za čas do potrditve negativnega rezultata (naslednjih testov ampak le prvega, ko se vključiš v WTA – mehurček) in lahko greš takoj na klub trenirat če želiš.

Da še poenostavim na primeru: V sredo sem naredil test v Istanbulu, v četrtek sem potoval v Rim, kjer sem moral takoj ob prihodu narediti test, a naj bi se lahko do rezultatov le tega normalno gibal po prostorih turnirja. Tako kot je bilo ves čas do sedaj, ko smo bili v WTA mehrčku po turnirjih.

Takšno pravilo je bilo vse do danes oz. včeraj zvečer, ko se je italijanska vlada očitno odločila drugače. Na letu Istanbul – Rim smo bili 4 ekipe igralk s trenerji. Vsi smo se odločili za direkten let v četrtek popoldne, ki je bil najbolj primeren glede na trenutno situacijo (v soboto se za vse te igralke začenjajo kvalifikacije na turnirju v Rimu). Ob prihodu v hotel okoli 19.45 ure je testiranje za tisti dan že zaprto (po drugih turnirjih so testirali tudi še kasneje) in povedo nam, da lahko opravimo testiranje zjutraj ob 10.00 in gremo potem na klub normalno na klub brez čakanja na rezultate. Vse lepo in prav, le testiranje zjutraj se bo odprlo najkasneje do sedaj, glede na predhodne WTA turnirje (v Istanbulu denimo že ob 8.00). Italija? Sob sicer nimajo na razpolago, kot smo jih rezervirali, ampak na takšne zaplete smo že navajeni. To nekako uredimo, se razpakiramo in zaspimo.

Zjutraj na zajtrku pa presenečenje. Povedo nam, da ne moremo na klub, dokler ne dobimo negativnega testa z današnjega testiranja. Šok! Kako ne, če imamo jutri že 1. kolo kvalifikacij? Zakaj ne? Kdo vam je to prepovedal? Začnejo se sklicevati na italijansko vlado, ki bi naj večer prej poslala mail z novimi pravili in ukrepi za naslednji dan, nas pa o tem ni nihče obvestil. Če bi igralci to vedeli prej, bi vsi izbrali druge lete do Rima in bi sem prišli prej, tako pa smo preko maila dobili informacije, da so vsi protokoli takšni kot so bili do sedaj.

Torej ob 10.00 imate testiranje in potem morate čakati na rezultate v sobi. Kako bomo jutri igrali tekmo? Bodo sploh rezultati do tekme. Groza. Vprašamo druge igralce, ki so bili tu že pred nami. Povedo nam, da so vsi čakali na rezutate več kot 24 ur. Seveda se s temi ukrepi ne strinjamo in začne se iskanje rešitev in pogovori z odgovorornimi. Po mojem mnenju bi moral WTA že takoj v četrtek zvečer ukrepati in zagotoviti hitrejši postopek pridobitve rezultatov za igralce, ki so prišli na turnir ta dan, saj vedo da igralci potrebujejo preizkus igrišč in žog pred prvo uradno tekmo. Za nameček pa je turnir v Rimu eden večjih v celotnem koledarju WTA in ATP. Očitno jim to ni bilo v interesu. Po eno urnem pogovoru in pritožbami, da igralci morajo imeti danes možnost iti na klub in preizkusiti teren, nekako pridobijo dovoljenje, da bodo za te 4 igralke naredili izjemo in bodo njihove teste poslali na hitrejši postopek obravnave. Vsaj nekaj. Zakaj so sedaj to lahko storili, pred tem pa sami niso morali tega zagotoviti? Potrdijo nam, da bodo v večernem času v tem dan zagotovo lahko trenirale. S to informacijo smo zadovoljni. Odpovemo planiran trening za ob 14 uri in prevoz do igrišč ter v sobah čakamo na rezultat.

In res, po 3 urah Kajo pokličejo preko telefona in ji sporočijo, da je test negativen ter da ima dovoljen vstop na klub. Žal zame ni te sreče in ostane mi karantena v sobi do naslednjega dne. Upam samo lahko, da Kaja ne bo igrala v prvih dvobojih zjutraj, saj ji v tem primeru ne bom mogel pomagati. Verjetno pa se bo v tem primeru vnela še ena besedna “vojna” z odgovorinimi.

Me zanima, kaj se bo zgodilo z igralci, ki zaradi različnih razlogov pridejo z Istanbula ali od kod drugod šele danes. Kako bodo jutri igrali turnir, če jih ne bodo danes testirali? Nemogoče. Tega si WTA, ne bi smel dovoliti, sploh pa ne na tako velikem turnirju kot poteka v Rimu.

 

Toliko zaenkrat

p.s Še prikaz sramotnega prostora za kondicijski trening v hotelu. To naj bi bil fitnes v hotelu za najboljše igralke na svetu?!??

Naj samo za primerjavo povem, da je bil turnir WTA v Pragi dosti nižjega denarnega sklada pa je organizator zagotovil ogromen hotel le za igralce in ekipe, ter je bil zaprt za ostale ljudi. Uredili so 5 sob za fitnes, da je lahko 5 ekip ločeno treniralo. Tukaj pa so v hotelu tudi ostali gostje, ki se seveda ne testirajo in potem od nas zahtevajo tako hude ukrepe in karantene, za fitnes tukaj pa sem tako že povedal. Nimam besed!

Robi

No Comments

Post A Comment