Tennis Cokan | Igrišče je krivo!
16200
post-template-default,single,single-post,postid-16200,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Igrišče je krivo!

Igrišče je krivo!

Vsaka tretja žoga se mi odbije narobe. Igrišče je preveč zalito in premokro in žoga nima nobene hitrosti. Drsi mi. Črte so čudne. Ne bom več igral na tej »njivi«…

Stavki in izgovori, ki jih dnevno slišim pri otrocih na teniškem igrišču. Ne samo v mladih v kategorijah U12 ali U14 ampak celo v mladinskem in članskem tenisu na nižjem nivoju. Glede na to, kako hitra je teniška igra, imajo podlage pomembno vlogo, saj je od nekaj stotink sekunde odvisno ali boste žogo zadeli na mesto, kamor ste jo želeli odigrati.Tenis je zahteven šport in obstaja nešteto različnih podlag. Kako nešteto boste rekli saj obstajajo le trda podlaga, pesek, trava in tepih… Za primer lahko damo profesionalne teniške igralce, ki igrajo turnirje po celem svetu in tedensko menjajo kontinente in podlage. Oni pravijo, da niti dve podlagi nista čisto enaki. Podobno je pri vas v vašem okolju, kjer igrate teniške tekme. Že če greste v sosednji klub, je lahko tudi peščeno igrišče čisto drugačno pripravljeno in je s tem malo drugačno za igranje tenisa.

Vse kar je identično vašemu igrišču, kjer trenirate so dimenzije igrišča in višina mreže (naj bi bila, pa vsi vemo, da žal temu ni vedno tako…). Dimenzije so enake na centralnem igrišču Wimbledona ali pa v vašem klubu na igrišču številka xy. Dimenzije so vedno enake in tudi diagonala in paralela sta. Dejstvo je, da je ogromno igralcev »svetovnih prvakov« v diagonalah in paralelah na domačem igrišču, kjer so navajeni na razmere, kjer jim trener ali klubski soigralec igra vedno enako žogo in z mesta le to udarjajo perfektno. Umetnost se je kar se da hitro privaditi na malo drugačno okolje in sprejeti »drugačno« igrišče, ki pa je sicer istih dimenzij kot tisto, na kateremu se počutite superiorno in domače.

Kako se privaditi na igrišče in kako odmisliti razlike? Najprej se morate sprijazniti z dejstvom o enakih merah in o enaki diagonali oz. paraleli na vseh igriščih. Vse to je enako. Razlika je le v tem, kakšna je vaša možnost prilagajanja na situacijo. Predlagam vam, da uporabite dane razmere v svojo korist in jim prilagodite taktiko. V močni vročini in na trši podlagi se igra drugače, kot na razmočenem mehkem pesku po dežju mar ne? Tudi fizično, se je potrebno prilagoditi na to, saj je glede na hitrost podlage za uspešen udarec z nogami potrebno narediti več oz. manj. Mogoče je celo potrebno prilagoditi pripravo na udarec (zasuk, zamah, višino preže itd…).  Na hitrejših podlagah je stil igre in število napak večje kot na počasnih podlagah in se zaradi tega v veliko primerih pričenjajo pojavljat problemi v glavi. Tudi nadmorska višina, vlaga v zraku in žoge vplivajo na dober udarec (te razlike sicer čutijo bolj profesionalni igralci).

Na ogromno stvari se je potrebno prilagoditi. Če razmišljamo na način, kaj vse je drugače kot na vašem »trening« igrišču, potem bo verjetno mentalni vidik že pred začetkom srečanja na nizkem nivoju. Lahko sprejmete, da je grd odboj le del današnje tekme in velik izziv za vas, da boste žogo celoten čas bolj pozorno spremljali in se na vsak udarec še boljše postavili.? Ste sposobni sprejeti večje število napak, če ste npr. na pesku navajeni, da lahko igrate z minimalnim številom? Se lahko temu prilagodite brez slabe volje?

Odgovor je samo eden. Morate se, če želite v tekmi doseči pozitiven rezultat. Okoliščine so enake za nasprotnika in za vas. V tistem trenutku nima nobenega pomena razmišljati kdo je bolj prilagojen na razmere, važno je samo kako se boste vi soočili z dano situacijo. Od vaše drže telesa, vašega fokusa in želje po naslednjem udarcu je odvisno na kakšen način boste mentalno začeli tekmo. Boste »šli« vanjo, da pokažete vse svoje znanje in obvladanje dimenzij igrišča ter napadali zmago, ali se boste bali poraza in iskali krivce v igrišču? Odločitev je povsem vaša!

 

»Če iščete za teniško igro popolne pogoje, vas bo vedno nekaj zmotilo«

No Comments

Post A Comment