Tennis Cokan | Danes mi ne gre! :(
16130
post-template-default,single,single-post,postid-16130,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Danes mi ne gre! :(

Danes mi ne gre! :(

»Včeraj mi je šel forehand in sem igral tako dobro, danes pa mi ne gre.«

»Očitno sem pozabil, kako se servira.«

»Danes mi nič ni šlo od rok. »

»Ne vem, kaj se je zgodilo z mano, nisem čutil žoge«…

»Nič ne zadanem, vse zgrešim!«

Verjetno je podobnih verzij stavkov med teniškimi navdušenci po vsem svetu na milijone. Ste se kdaj tudi vi ukvarjali s podobnimi mislimi? So vam ti stavki pomagali do boljše igre na naslednji tekmi ali vam pokazali rešitev za vaš neuspeh? Ste zaradi njih igrali boljše? Kaj nam pravzaprav takšni stavki povedo? Meni prikaz nemoči igralca-ke in iskanje razlogov za neuspeh drugje, kot pa se dejansko skrivajo.

Danes vam ne gre? Od koga pa je odvisno ali »gre ali ne«? In kaj dejansko pomeni fraza ne gre? Gre se, da se kam pride in to nima velike povezave s tenisom. 🙂

Če vam danes »ne gre«, kaj pa počnete drugače kot včeraj ali prejšnjič? Imate slabšo energijo? Ste bolj utrujeni? Je nasprotnik drugačen? Je njegov stil igre drugačen? Igra danes boljši nivo kot zadnjič? Je podlaga drugačna ali okoliščine (veter, dež…)? Ali je samo vaše mentalno dojemanje tekme že preden ste stopili na igrišče drugačno? Če pričakujete enak nivo igre in rezultat kot prejšnjič in za to niste pripravljeni vložiti enako količino energije ali več, potem je avtomatsko vaš nivo tenisa slabši in vprašanja oz. dvomi v glavi se začnejo pojavljati sami od sebe. Zakaj mi danes ne gre tako dobro? Če sem prejšnjič to osebo gladko premagal, bi jo moral tudi danes.!? Žal je pri tenisu vsaka tekma poglavje zase. Verjetno ste na najvišjem profesionalnem nivoju že zasledili, da je nekdo gladko premagal nekoga, teden kasneje pa proti istemu igralcu na enaki ali podobni podlagi gladko izgubil…? Kje je razlog? Da je pozabil tenis in mu danes pač ni šlo? Razlogov je lahko ogromno in nobene potrebe ni, da bi jih med tekmo iskali. V končni fazi je od vas odvisno kaj boste naredili in kako boste igrali. Koliko energije boste vložili, ko ne bo vse potekalo po enakem planu kot dan prej ali v prejšnjem srečanju. Kako boste v tistem trenutku odreagirali na vašo napako ali pa na nasprotnikovo dobro potezo. Prej kot si boste razčistili, da je vsaka tekma poglavje zase in vsak dan drugačen, nivo teniške igre pa v največji meri odvisen od vas, potem stavkov kot: »Danes mi ni šlo,« ne boste več uporabljali.

Nič ne zadnem in vse zgrešim sta stavka, ki ju prav tako zelo nerad slišim. Vsi poznamo definicijo besed nič in vse kajne? Takšni stavki mi povedo, da igralec-ka v tistem trenutku zelo negativno gleda na svojo teniško podobo. Če bi pomen besed nič in vse dobesedno držal, bi igralec-ka izgubil skoraj vse točke v tekmi, pravzaprav sploh ne bi odigral izmenjave z nasprotnikom. Dejstvo je, da igralci ne uporabljajo stavka na dobeseden način. Žal smo ljudje bolj nagnjeni k negativizmu in nam v glavi slabe stvari ostanejo dosti dlje kot dobre in imamo včasih občutek, da gre v tekmi vse narobe. Razmerje in število pozitivnih in negativnih reakcij je v rekreativnem tenisu in v mlajših tekmovalnih letih zelo na strani negativnih reakcij. Pravzaprav je igralcem velikokrat nerodno pokazati pozitivna čustva na igrišču, medtem ko z negativnimi reakcijami opravičujejo svoje napake in nemoč v danem trenutku.

Rešitev vidim v čim boljšem analiziranju danega trenutka na igrišču in prilagajanja na situacijo. Najprej je potrebno priznati samemu sebi kot npr., da danes z nogami nisem dovolj hiter na žogi, moja energija in odločnost sta prenizki, nasprotnik danes igra drugačno taktiko, zamujam žoge, telo imam premalo čvrsto itd… Ter v drugem planu iskanje rešitev v smislu:  »Kako bi spremenil potek tekme s taktično spremembo. Žogo moram udarjati bolj spredaj. Boljše se moram postavljati, upoštevati veter, manj tvegati, vložiti več energije v vak udarec in gibanje, itd..

Pomiriti se sam s sabo, igrati le točko za točko ter biti »tukaj in zdaj« je največja umetnost teniške igre, saj prejšna tekma danes ne šteje nič. Potrebno se je sprijazniti s situacijo in najti razlog za vaš »ne gre mi danes«. Ko boste pričeli teniško igro in dnevne situacije na igrišču dojemati na ta način, boste zagotovo postali boljši igralec.

“Obvladovanje trenutka je obvladovanje življenja.” Marie vo

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.