Tennis Cokan | Šport, tenis in potovanja – Robi Cokan
15856
post-template-default,single,single-post,postid-15856,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Šport, tenis in potovanja – Robi Cokan

Šport, tenis in potovanja – Robi Cokan

Rojen sem 25.5.1985. Otroštvo sem preživljal v čudovitem okolju Savinjske doline v Parižljah, kjer se nahaja tudi naš družinski tenis center. Bil sem zelo živahen otrok, saj me je zanimalo vse, kar se je dogajalo okoli mene, najbolj pa stvari povezane s športom. Obiskoval sem OŠ Polzela, kjer sem najprej resno treniral košarko in zelo mi je bila všeč. Nekaj let kasneje pa sta starša zgradila dve teniški igrišči in tenis je počasi prihajal v ospredje. Zavedal sem se, da bo potrebno sprejeti odločitev, kateri od njiju bo moj šport številka 1.

Šolanje sem nadaljeval v I. gimnaziji v Celju, študij pa na Fakulteti za šport, kjer sem se usmeril v teniško treniranje, ter leta 2011 tudi diplomiral s področja teniških strun. Dobil sem naziv profesor športne vzgoje in Diplomiran trener tenisa A. V času študija sem prejel tudi nazive učitelj smučanja 2. stopnje, učitelj plavanja ter učitelj teka na smučeh 2. stopnje.

Danes sem ponosen mož in oče dveh čudovitih otrok. Čas, ko nisem na turnirjih ali treningih poskušam preživeti z družino. Če pa ga imam na voljo še kaj več, pa zelo rad tečem, igram golf, košarko in odbojko na mivki. Zelo sem ponosen na osebni rekord v malem maratonu 1:25.13 in v maratonu 3 ure 29 minut. Napisal sem Priročnik o uporabi teniških strun, pomagal soustvariti glasbeni CD, ter se preizkusil na televiziji.

V tenis sem se zaljubil že zgodaj, a sem ga začel trenirati šele pri 10 letih. Nato sem ga 11 let aktivno treniral in tekmoval. Največji uspeh sem dosegel v kategoriji do 14 let, ko smo z ekipo TA Žalec postali ekipni državni prvaki. Tekmoval sem v vseh kategorijah TZS in dosegel nekaj odmevnih rezultatov. Proti koncu tekmovalne kariere sem za ekipo ŠTK Velenje, kjer sem treniral 7 let, zaigral tudi v 1. slovenski članski ligi.

S trenerstvom tenisa se profesionalno ukvarjam od leta 2005, že od 15 leta pa sem nekako slutil, da bo to moja glavna življenjska pot . Pet let sem bil pomemben del trenerske ekipe v Max klubu Ljubljana, kjer sem treniral vse starostne kategorije in pomagal ustvariti številne državne prvake. Leta 2009 sem se odločil, da želim sam razviti dobre tekmovalce ter se povezal s klubom Šport Plus Ljubljana, kjer sem glavni trener in skrbim za razvoj tekmovalcev ter pomagam pri organizaciji kluba. Začel sem delati s skupino, v kateri je bila tudi Kaja Juvan (stara 8 let). Skupaj sva napredovala, se učila drug od drugega ter pridobivala izkušnje po turnirjih doma in po svetu.

Vsakodnevna želja po doseganju nekaj več, naju je pripeljala do osvojitve Orange Bowla 2016, naslova Evropske prvakinje 2017, osvojitve Wimbledona v dvojicah 2017, 2. mesta na mladinskem mastersu sezone najboljših 8, ter najvišje uvrstitve na mladinski lestvici 5. mesto. Lepo se vzpenja tudi po lestvici WTA, kjer je trenutno uvrščena med najboljših 230 WTA igralk na svetu.

V letu 2013 sem bil prvič izbran za vodjo slovenske reprezentance deklic do 12 let za Evropsko prvenstvo Winter cup. Kasneje sem vodil še reprezentanco deklic do 14, do 16 in do 18 let na Evropskih prvenstvih.

Sem zelo energičen trener, ki na vsakem treningu pusti svoje srce. Zelo rad delam z igralci, ki so predani tenisu in imajo jasno vizijo kaj želijo doseči. Moje delo je vodenje teniškega igralca po najkrajši poti na vrh, želeti in delati pa morajo igralci sami. Teniška pot je dolgotrajna in razgibana, zato uspeha čez noč ni. Potrebno je načrtno delo v tesnem sodelovanje s starši, kjer si natančno razdelimo naloge dela, sestankujemo in iščemo rešitve ter najboljše možnosti za igralca. Moji varovanci so odlično tehnično podkovani in imajo veliko taktičnih zamisli.

V preteklih letih sem prepotoval vse kontinente in bil na ogromno turnirjih po svetu, ter s tem dobil veliko izkušenj, ki mi pri delu na treningih pridejo še kako prav. Na potovanjih zelo rad delim mnenja o tehniki, taktiki, načinu dela in ostalih stvareh s trenerji. Menim, da se je potrebno vsak dan izobraževati in nadgrajevati znanje, če želiš biti konkurenčen na svetovnem nivoju.

Izkušnje in znanje pridobljeno v preteklih letih, bi rad delil z vami preko kratkih zapisov v blogu. Svet je odprta knjiga znanja, dogodkov, kultur in ljudi, ki imajo vsak svojo zgodbo. Poskušal bom opisati teniška potovanja po svetu in zraven dodati še nekaj pristne kulture s posameznega konca sveta. Ne bodo manjkale zanimive prigode v obliki zgodbic ter teniško razmišljanje trenerja, starša in igralca.

Vabljeni na skupno potovanje. Šport je najlepša stvar na svetu.

Robi

No Comments

Post A Comment