Tennis Cokan | Nikoli ne veš kdaj boš začel in kdaj končal – TENIS
15777
post-template-default,single,single-post,postid-15777,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Nikoli ne veš kdaj boš začel in kdaj končal – TENIS

Nikoli ne veš kdaj boš začel in kdaj končal – TENIS

Tenis je glede časovnega okvirja izjemno težek in nepredvidljiv šport. Zelo redko se ve ura začetka dvoboja (razen, če je tvoj dvoboj na sporedu prvi), zagotovo pa se nikoli ne ve, ob kateri uri se bo tekma končala. Veliko je primerov, kaj se lahko zgodi, zalomi, prestavi, prekine, da se tekma začne dosti kasneje, kot je bilo predvideno. Prekinitve so lahko celo po več dni v primeru slabega vremena, v izjemnih primerih, ko je izpeljava turnirja v nevarnosti se lahko menja tudi podlaga. Skratka zelo zakompliciran šport in starši so v začetnih razvojnih fazah svojega otroka velikokrat pod stresom in šokirani ob podobnih primerih. Zelo težko si je poleg tenisa tisti dan planirati še kaj drugega, saj se lahko časovno obrne v eno ali drugo smer.

V dveh zaporednih dnevih v Švedskem Bastadtu sva imela s Kajo primera “DAN in NOČ”. Za začetek poglejte sliko, če kaj opazite na njej. Leva slika je s prvega kroga, desna pa z drugega kroga. V obeh primerih je bila Kajina tekma planirana kot tretja na igrišču 4, z začetkom prve ob 10.45. Prvi dan se je najina tekma pričela ob 12.50, drugi dan pa ob 17.05. Več kot 4 ure razlike. Kako je to mogoče, če ni bilo dežja ali kakšnih drugih dejavnikov?

Najprej se moram malo pritožiti nad vodjem tekmovanja, ki mu očitno manjka izkušenj in dela čudne razporede, a to sem s turnirjev že vajen. Torej. Prvo kolo, začetek ob 10.45, povprečna teniška tekma traja uro in pol, s Kajo planirava, da je pripravljena za igro okoli 14.00. Potrebno je pravočasno jesti ter se ogreti.  Prva tekma smukne skozi v dobri uri. Kaja ravno poje kosilo ob 11.50. “Še ena tekma ne more biti tako ekstremno hitra”,rečeva in se počasi odpraviva proti igriščem. 6:0 prvi set druge tekme v 20 minutah, Kaja pa poln trebuh. Nekako se uspe prisilit, da začne z ogrevanjem ob 12.30. Hitro skočiva še na igrišče narediti teniško ogrevanje za 10 minut in ko se še drugi set ekspresno odigra je potrebno iti v 15 minutah na igrišče. Kaji uspe svoje telo pripraviti na soliden nivo in normalno začeti tekmo. Z nekaj težavami jo pripelje do konca v uri in pol s 6:2 6:3. Zvečer vidiva, da je vodja tekmovanja ponovil vajo in naju tudi za naslednji dan postavil na isto igrišče in tretjo tekmo. “Ne more se ponoviti enak scenarij”, rečeva ter narediva časovno isti plan. Ura je 13.00, ko igralki šele zaključujeta drugi set in vse kaže na tretji set. “Odlično, danes bo normalen razpored in se bova lahko v miru pripravila”, rečem. Tretji set se konča in prva tekma je gotova ob 13.30. Dan prej je Kaja ob tem času že vodila z 1:0 v nizih, tokrat pa se je zaključila šele prva tekma. Za drugo tekmo sta postavljeni igralki, ki sta znani po tem, da lahko igrata dolgo tekmo. Ena izmed nasprotnic dobi prvi set po dobri uri igre in s Kajo se odločiva, da bo pojedla še nekaj malega. Ko že kaže, da bo šla tekma v korist iste igralke, pa se zgodi preobrat in tekma gre v tretji set. Ura  je 16.00. Potrebno bo jesti. Med tem se je Kaja že 2x ogrela, saj je kazalo na to, da se tekma bliža koncu. Odpravim se do vodje tekmovanja, ki mi pojasni, da tekme ne bo prestavljal na drugo igrišče, čeprav so se drugje igrale že četrte ali celo pete (zadnje tekme). Tretji set poteka zelo počasi in za trenutek kaže, da se bo prej končala peta tekma na centralnem igrišču kot ta tekma. Kaja se zopet ogreje, nakar se zgodi preobrat tudi v dvojicah na centralnem igrišču (igralki v vodstvu zapravita set in 5:2 ter do 5:5 kar 6 zaključnih žog). “Super!” Prekineva ogrevanje in čakava. Tekma gre tudi tukaj v tretji set in v super tiebreak. Ko ura odbije 17.00 je tekma le končana in lahko se začne Kajina. Kaja brez večjih težav zmaga v dobri uri igre in dolgo čakanje je končano.

Za igralca oz. igralko, je lahko takšno čakanje sila težko. Vsak dan je potrebno imeti pripravljen načrt za eno ali drugo skrajnost. Midva sva dve skrajnosti doživela v dveh zaporednih dneh, na istem igrišču. Kaja je še enkrat več dokazala, da se zna v vsakem trenutku zbrati in ji takšne stvari ne pridejo do živega. Drugemu pa lahko predstavljajo veliko oviro.

Robi

No Comments

Post A Comment