Tennis Cokan | Teniški – Vrtec, osnovna šola, srednja šola, fakulteta
15771
post-template-default,single,single-post,postid-15771,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Teniški – Vrtec, osnovna šola, srednja šola, fakulteta

Teniški – Vrtec, osnovna šola, srednja šola, fakulteta

Tenis je igra za dolgo obdobje in nič se ne zgodi na hitro, čez noč. Seveda je odvisno s kakšnim namenom pristopite oz. se vključite, a ne glede na to kakšni so na začetku vaši načrti, se lahko tekom odraščanja in razvoja marsikaj spremeni. Tokrat se bom dotaknil teme razvijanja teniške osebnosti skozi različna obdobja, od začetkov, do profesionalnega tenisa.

V Sloveniji in tudi v večini držav po svetu je osnovnošolsko izobraževanje obvezno (osnovna šola, v nadaljevanju OŠ) in temu vsaj večina staršev ne oporeka. Sprijaznijo se s sistemom in otroka podpirajo na tej poti dokler se ne zaključi. Vrtec pred tem ni obvezen in tam nekateri otroci (besedo otrok bom uporabljal namesto Igralec in igralka skozi celoten blog) preživijo razmeroma velik del svojega zgodnjega otroštva. Nekateri starši se za vrtec ne odločijo in vsi vemo, da se kasneje v večini primerov pozna razlika med otroki, ki obiskujejo vrtec in tistimi, ki gredo direktno v osnovno šolo (socializacija, navade, bolezni, ki jih že prebolijo itd.). Ne bi se preveč spuščal v podrobnosti, ker to ni tema današnjega bloga. Želim vam le odpreti oči za kasnejše navezovanje na tenis. Srednjo šolo (v nadaljevanju SŠ) si otrok izbere glede na življenjske cilje ali uspeh v OŠ in ni več obvezna, a je za večino staršev samoumevna in jo obiskuje okoli 95 % otrok v Sloveniji. Po zaključku le te, pa sledi fakultetno izobraževanje, kjer se v Sloveniji šola le še polovica otrok in tretjina otrok v državah po svetu. Se vam že sanja kako bi to prenesli v tenis?

Teniški vrtec predstavljajo zgodnja leta teniškega udejstvovanja. Vanj štejem kategorije mini ter midi tenis in tenis do 10 let ter 11 let. Enako kot v pravem vrtcu, se morajo otroci najprej spoznati s tenisom, se naučiti osnov teniške igre, pravil, tehnike, pravilnega teniškega gibanja ter ga predvsem vzljubiti kot šport in del vsakdana. Tudi v vrtcu bi naj bil podoben cilj, vzljubiti šolanje in iti z veseljem kasneje v OŠ. Cilj klubov, staršev in trenerjev mora biti, da v tem obdobju »zastrupijo« otroke s športom in tenisom za celo življenje. Tu pa po mojem mnenju pridemo do velikega problema. Na turnirjih in v pogovorih s starši opažam, da jih je kar nekaj »profesionalcev« že v začetnih kategorijah. Število individualnih ur, ki so v tenisu najdražje, nekje že presega celotno priporočeno tedensko teniško udejstvovanje.  Seštevajo točke, pričakujejo in želijo zmage ter opevajo pokale, dobljene na tenisu 8-11 let. Kreganje staršev med sabo, s sodniki, pritoževanje na razmere ali nepoštenost… Vprašajte se, ali ste isto počeli, ko ste po svojega otroka hodili v vrtec ali domov k svojim staršem? Ste pričakovali strogo usmerjenost in profesionalizem ali ste bili zadovoljni, ko ste videli da se otrok razvija, igra in zabava? V tem obdobju je potrebno, da otrok poskusi tudi druge športe, da razvije osnovno gibalno motoriko ter da nenazadnje sam ugotovi, kateri šport mu je ljubši. Spoznati mora le, da je potrebno na vsakem treningu kateregakoli športa, dati vse od sebe, da se je za zmago potrebno boriti na pošten način, do zadnje kaplje znoja in da je potrebno sodelovati s soigralci (če je to ekipni šport). Nesmiselno je pričakovati od svojega otroka, da se bo že v teh letih pokazalo ali lahko gre po stopinjah Bedeneta, Nadala ali Serene. Včasih dobim od staršev občutek, da njihov otrok kaj zamuja, če se že dovolj zgodaj ne specializira za tenis in ne trenira vsak dan po nekaj ur, ker njegovi konkurenti v tujini to počno. V tem obdobju je nekaj tedenska teniška aktivnost, prepletena z ostalimi športi, ki skrbijo za razvoj motorike in kondicije, popolnoma dovolj. Pomembna je zabava in ljubezen do tenisa in športa. V primeru, da je otrok spustil teniški vrtec se lahko v nadaljevanju razvojne faze temu primerno časovno podaljšajo oz. zamaknejo.

Ko otrok prestopi v kategorijo do 12 let, se po moji delitvi zanj začne teniška OŠ in traja pri fantih do kategorije U16, pri deklicah pa nekje do U15, saj v večini primerov kvalitetna dekleta izpuščajo kategorijo turnirjev Tennis Europe do 16 let in začenjajo igrati turnirje ITF do 18 let. Kot v normali OŠ, se tukaj vse začenja nekoliko bolj zares, a še vedno postopoma. Kategorija do 12 let je kot prvo triletje OŠ. Otroci se spoznavajo med sabo, gojijo prijateljstva ter gradijo osebnost. Čas je za piljenje tehnike in malo povečanje obsega teniškega ter kondicijskega treninga. Otroci naj se v tem obdobju prvič spoznajo z mednarodno konkurenco, ter si začnejo s trenerji postavljati kratkoročne cilje. Doda se individualni trening. Turnirji morajo potekati v sproščenem vzdušju med trenerji in starši za ograjo, ter ognjenem ritmu med igralci na igrišču. Pomembne so izkušnje, ki jih otrok pridobi v tem času, in število izenačenih dvobojev, ki jih odigra. Točke, lestvica in število zmag so popolnoma nepomembne.

Kategorija U14 je drugo triletje OŠ. V tem obdobju se otroci odločajo, ali bodo tenis igrali rekreativno in le za zabavo, ali pa bi radi ugotovili, do kam lahko sežejo v tekmovalnem tenisu (od te točke dalje bom govoril le o tekmovalnem tenisu). Število treningov se poveča na vsak dan, dodajo se kondicijski treningi, začnejo se pogovori o pravilni prehrani, pomemben vidik začenja postajati tudi mentalna priprava. Na tej točki se šele začne razmišljati o profesionalnem pristopu, se usmerjati ter popolnoma specializirati za tenis. Poveča se število turnirjev ter mednarodnih tekem. Skupinski trening in individualni trening se začneta prepletati in otrokov stil igre se začenja izoblikovati. Oblikuje se široka skupina otrok znotraj kluba ali države, ki naj bi imela svojo trenersko ekipo. Žal so tukaj velike teniške nacije in večje teniške akademije po svetu v prednosti pred nami, a z rezultati kažemo, da jim zmoremo konkurirati. Finančni vložek se glede na teniški vrtec vsaj podvoji, če ne potroji. V tem obdobju je potrebno narediti bazo teniškega igralca, kar pomeni, da uravnoteženo stoji na igrišču in zna tehnično dobro ter v različnih situacijah, odigrati vse udarce. Postavljajo se srednjeročni in dolgoročni cilji, veliko vlogo pa začenja igrati dobro trenersko načrtovanje treningov (ciklizacija). Lestvica in točke igrajo malce večjo vlogo, a le za iskanje morebitnih sponzorjev oz. vključitev v državno reprezentanco.

V kategoriji U16, oz. zadnjem triletju OŠ, pride do razlik med fanti in dekleti. Le redki fantje spustijo to kategorijo in nadaljujejo s tenisom ITF U18, medtem ko dobra dekleta to kategorijo izpuščajo in že igrajo ITF turnirje. To je tudi obdobje, ko otroci končajo pravo OŠ. Na prehodu v SŠ se jih zaradi šolskih obveznosti ker nekaj odloči, da bodo namenjali manj časa teniški igri, kar za vrhunski nivo ni dovolj. Potrebno je po majhnih korakih stopnjevati in dodajati število ur posvečenih tenisu in delati na razvoju teniške igre. To obdobje je po mojem mnenju najbolj pomembno, saj vsi vemo kako se kasneje v SŠ oblikuje otrokova osebnost. Veliko pozornosti je potrebno nameniti preventivi pred poškodbami, saj so otroci v razvoju najbolj dovzetni do poškodb, ki lahko na dolgi rok odločilno vplivajo na teniško kariero.

Če so osnovni pogoji izpolnjeni, je otrok pripravljen na naslednjo stopnjo, ki jo predstavljajo ITF turnirji do 18 let in so odskočna deska za profesionalni tenis, oziroma fakulteto. V SŠ starši od svojega otroka že pričakujejo, da je postopoma samostojen glede nekaterih stvari, da sam skrbi za učenje, šolo, itd. Enako je v tenisu. ITF obdobje zahteva veliko predanosti teniški igri, samostojnega dela (stretching, masaže, kondicija…), potovanj po svetu ter finančnega vložka. Tenisa otrok kar naenkrat ne igra več, ampak ga začenja živeti. Na tej točki se mora odločiti, ali bo vstopil v profesionalni svet tenisa (fakulteto v nadaljevanju), ali pa bo odnehal in ga igral le še za zabavo. Na začetku kategorije do 18 let jih še relativno veliko vztraja in poskušajo narediti preboj, a bolj kot se bliža prelomni trenutek in vstop na profesionalni nivo, bolj se število otrok manjša. V tem obdobju je potrebno povečati število kondicijskih treningov, fizična pripravljenost začenja igrati vse večjo vlogo, doda se redni mentalni trening, poveča se število teniških ur oz. treningov z enkrat na dvakrat dnevno. Ekipa igralcev in strokovnega osebja se zoži, več je individualnega pristopa in treningov 2:2 (dva igralca na igrišču). Finančni vložek v tem obdobju poskoči in velika večina staršev tega bremena ni sposobna več sama prenašati. Potrebno je poiskati sponzorje ali investitorje. Garanje in borba na ITF turnirjih naredi iz otroka pravega igralca. Stil igre je izoblikovan, fizična pripravljenost je dobra, število odigranih tekem v preteklosti je visoko in z izkušnjami, pridobljenimi v preteklih letih skozi razvojne faze, je pripravljen za vstop na zadnjo stopničko. Lestvica ITF je prvi pravi pokazatelj otrokove moči, znanja in sposobnosti. Cilj večine otrok je preboj na mladinski grand slam in tukaj je po mojem mnenju prvič pomembna lestvica, ki pa ni pravi pokazatelj dejanskega razmerja moči med igralci.

Uvrstitev na ATP ali WTA lestvico, pa je po mojih kriterijih vstop na fakulteto. V tem obdobju je vsak dan 100% posvečen tenisu. Potrebno je sestaviti svojo ekipo in se z vsemi silami usmeriti k svojemu cilju in predanemu delu za naslednjih 4-5 let. Verjamem, da je to stavek, ki ga niste želeli prebrati po vsem tem, kar je potrebno dati skozi že v prejšnjih fazah, a brez vztrajanja do vsaj 23 leta, v tenisu uspejo le redki (zame je uspeh v tenisu uvrstitev v glavni del GS turnirja, kar pomeni na 100 mesto lestvice ATP ali WTA). Do tja pa je dolga in naporna pot za igralca ter tudi za starše. Finančni vložek je težko definirati, a je zares velik. O tem obdobju in finančni teniški plati pa bolj natančno v kakšnem prihodnjem blogu.

Vse zgoraj napisano je zgolj in samo moje mnenje. Ne trdim, da ga morate vzeti za svojega. Če pa sem vam malce zbistril vaš poglej na teniški razvoj, je moj cilj dosežen. Teniška pot je čudovita, razgibana, naporna in polna čustev. Ne bo vam dolgčas, če se odločite za njo. Če pa ste ravno na kateri izmed razvojnih stopničk, pa pogumno stopite proti naslednji. Postopen in potrpežljiv razvoj je edina in prava pot do vašega cilja.

Robi

p.s. Če želite vašega otroka vključiti v naše enotedenske poletne priprave pa si več informacij preberite na tej povezavi. 

 

No Comments

Post A Comment